kaukės/serumai/balzamai,  Pabaigtukai (Project Pan),  Plaukų priežiūra,  šampūnai

“Joanna”normalizuojantis šampūnas ir kondicionierius riebiems plaukams (su mielėmis ir apyniais)

Dabar labai stengiuosi užbaigti produktus, kurie pusiau pripildyti dulka ir užima vietą. Jie tikrai nebūtinai yra prasti ar nepatikę, bet tiesiog vis atrandi kažką kito, tai iškeliauji, tai pradedi naudoti visai kitokį šampūną, tai… na, turiu tokią bėdą. Tai dabar stengiuosi pabaigti visus šampūnus ir pradėtas priemones prieš neriant į nusipirktas naujas, kurias nekantrauju išbandyti.

Štai, pabaigiau “Joanna” plaukų šampūną ir kondicionierių. Tiesa, tokį šampūną jau esu ne kartą turėjusi, tad bandžiau daug kartų, o kondicionieriaus tai buvo pirmas testas.

Tai priemonės, orientuotos į riebius plaukus, todėl ir susidomėjau. Su alaus mielėmis ir apyniais.

Beje, priemonės visai nebrangios – pirkau vaistinėje “Camelia” – šampūnas ir kondicionius po 1.61eu (be nuolaidų internetinėje parduotuvėje) – tad kaina sunkiai pralenkiama. Tik ar gali kokybiška priemonė tiek mažai kainuoti? 

Šampūnas: 

Riebiems plaukams. Šampūnas reguliuoja galvos odos procesus ir pasižymi antiseborėjiniu poveikiu.
Mielės praturtintos gausiu kiekiu B grupės vitaminų ir aminorūgščių, reguliuojančių galvos odos procesus. Apyniai pasižymi antiseborėjinėmis ir stiprinančiomis savybėmis.

Naudojimo būdas: Užtepkite nedidelį kiekį šampūno ant drėgnų plaukų, švelniai masažuokite iki jis suputos ir tada kruopščiai išskalaukite. Esant poreikiui procedūrą pakartokite.

Pakuotė paprasta ir įprasta, kiekis 300ml.

Pats šampūnas – bespalvis, puikiai putoja, kvepia kaip dilgelinis šampūnas ar žolelėmis, neturi cheminio kvapo ar dažiklių, blizgiklių.

Man jis plaukus tikrai puikiai trinko – neišsausindavo galvos odos, bet šiek tiek tonizuodavo ir tiko mano riebiems plaukams, kurie truputį lėčiau susiriebaluodavo ir plauti galvą ne kasdien, o kas antrą dieną, tapo misija-įmanoma.

Tai nebuvo kažkoks revoliucijos vertas atradimas, labai didelio skirtumo nepastebėjau, bet mano plaukams visai tiko ir atliko viską, ko galėjau iš jo norėt. Plaukai riebalavosi, bet ne greičiau nei įprastai ir tai jau didelis pliusas. Ypač, kai kaina tokia nedidelė.

 

Soborėja

 

Priminsiu, ir kas yra tas soborėjinis dermatitas, kurį turintiems šis šampūnas irgi turėtų tikti.

Seborėja – tai plačiai paplitusi lėtinė liga, kuri pasireiškia padidėjusia riebalų sekrecija, paraudusia ir sudirgusia oda, odos niežėjimu ir gelsvos spalvos pleiskanomis, kurios ant galvos odos sudaro plokšteles.
Sergamumas šia liga siekia 3-5%.

Manoma, kad vienas iš veiksnių yra padidėjusi riebalinių liaukų veikla, dėl to pažeidžiama odos apsauginė rūgštinė danga. Tai dažniausiai susiję su padidinta vyriškų lytinių hormonų (androgenų) gamyba.

Seborėjos formavimuisi įtakos turi padidėjusi keratino gamyba – jis kaupiasi porose ir jas užkemša. Bakterijos (Propionibacterium acnes), esančios ant odos, ypač tose vietose, kur yra riebalų perteklius, taip pat skatina uždegiminio proceso formavimąsį. Visa eilė kitų faktorių, be bakterinės kilmės, gali prisidėti prie aknės atsiradimo – tai stresas, netinkama mityba ir tam tikrų medikamentų bei nekokybiškų kosmetinių produktų naudojimas.

Aš seborėjos neturiu, tad, ar priemonės padeda nuo jos, sunku pasakyti, bet mano plaukai riebūs, todėl ir pasirinkau šį šampūną. O indikacijos, jog turėtų tikri ir turintiems seborėją – lyg ir sudaro viltį, kad nebus agresyvi priemonė, kad nesausins skalpo odos ir veiks švelniai.

Šampūno sudėtis

Aqua – vanduo, SLS – ingredientas, gaunamas iš etoksilinto laurilo alkoholio. Natrio laureto sulfatas yra naudojamas kaip paviršiaus aktyvumo medžiaga, putodaris ir valiklis įvairiuose odos ir plaukų prausikliuose.  Ingredientas dirgina odą, kemša poras ir gali pabloginti problematiškos odos būklę. Natrio laureto sulfatas nėra rekomenduojamas jautriai, sausai, pažeistai odai .  Natrio laureto sulfate gali pasitaikyti pavojingų priemaišų – etileno oksido ir 1,4 dioksano. Ingredientas sausina ir alina plaukus. Jį rasite beveik visuose šampūnuose – galite rasti priemonių be jo nebent ekologiškuose, brangiuose ir neputojančiuose šampūnuose. Sausiems plaukasm rekomenduočiau vengti ir naudoti priemones be SLS, bet mano riebiems – šampūnai be SLS tiesiog nepadeda ir yra per silpni – ar bent neatradau tinkančios alternatyvos.

Cocamidopropyl Betaine – yra sintetinė paviršiaus aktyvumo medžiaga (PAM), kuri išgaunama iš kokosų aliejaus. Kokamidopropilo betainas naudojamas daugiausiai įvairiuose plovikliuose, nes veikia kaip paviršiaus aktyvumo medžiaga, valiklis ir putodaris, emulsiklis ir klampumo reguliavimo medžiaga. Ingredientas labai dažnas plaukų priežiūros priemonių ingredientas, jis naudojamas šampūnuose, kondicionieriuose, plaukų kaukėse. Kokamidopropilo betainas tirština priemonių tekstūrą ir švelnina aštresnių ploviklių sausinantį bei erzinantį efektą, pavyzdžiui, SLS ir SLES. Nors ingredientas nesausina odos ir yra kur kas švelnesnis už kitus ploviklius, jis gali išprovokuoti alergines reakcijas. Manoma, kad alergiją gali sukelti ne pats ingredientas, o jame atsirandančios priemaišos. Didesniais kiekiais kokamidopropilo betainas erzina akis.

Sodium Chloride – Druska – klampumo reguliavimo medžiaga, mažina tankinį tūrį. Gali dirginti, sausinti, kimšti poras. Veikia antibakteriškai.

Glycereth-2 Cocoate – PAM, saugus emulsiklis

Cocamidopropylamine Oxide – yra skaidrus, šiek tiek drumstas skystis naudojamas šampūnuose, plaukų dažuose, taip pat vonios ir odos priežiūros produktuose. Veikia kaip plaukų balzamas, paviršiaus aktyvioji medžiaga, valiklis, putoklis. Europos Komisijos leidimu kokamidopropilamino oksidas gali būti naudojamas kosmetikos ir odos priežiūros priemonėse. Atsižvelgiant į tai, jog daugumoje nuplaunamų produktų didžiausia naudojama koncentracija nesiekia 4%, CIR ekspertų grupė (2008) priėjo išvados, kad kokamidopropilamino oksidas yra saugus nuplaunamuose gaminiuose. Kadangi nėra pakankamai duomenų, negalima tvirtinti, jog kokamidopropilamino oksidas saugus naudojimui gaminiuose, kurie lieka ant odos ilgiau. Klinikiniai tyrimai rodo, jog 5% kokamidopropilamino oksidas odos nedirgina

Polyquaternium-7  – antistatikas, suformuoja plėvelę, fiksuoja plaukus.

Allantoin – natūraliai augaluose, bakterijose ir gyvūnuose randama medžiaga, kuri saugo, ramina ir kondicionuoja odą. Šlapalo pašalinis produktas. Alantoinas yra naudojamas: įvairiose kosmetikos priemonėse ir dermatologinėje kosmetikoje dėl raminančių odą savybių. Medicinoje taip pat naudojamas žaizdų ir opų gydymui. Tai saugus, nedirginantis, nealergizuojantis ingredientas, kuris ramina, gydo ir saugo odą. Alantoinui taip pat priskiriamos antialerginės, odos regeneraciją skatinančios savybės. = 2009 metų tyrimas parodė, kad alantoinas veiksmingai gydo atopinį dermatitą.

Faex Extract – Alaus mielių ekstraktas – kondicionuoja odą ir plaukus.

Humulus Lupulus Cone extract – Paprastuju apyniu ekstraktas – antioksidantas, ramina odą, pasižymi antibakterinėmis savybėmis, kondicionuoja odą.

Propylene Glycol – organinis alkoholis, gaunamas iš naftos, plačiai naudojamas kosmetikoje. Propileno glikolis yra naudojamas: kaip tirpiklis, drėkiklis, klampumo reguliavimo medžiaga įvairiose kosmetinėse priemonėse, skirtose odai ir plaukams. Propileno glikolio poveikis odai ir sveikatai: ingredientas yra saugus naudojimui kosmetikoje, bet didelės dozės gali būti toksiškos vidiniam vartojimui. Didesni kiekiai kosmetikoje gali dirginti jautrią odą bei erzinti akis.

Alkohol Denat – etanolio ir denatūranto mišinys (etanolio alkoholis, netinkamas vidiniam vartojimui). Denatūruotas alkoholis yra naudojamas įvairiose kosmetikos priemonėse, dažniausiai tonikuose, makiažo valikliuose ir kremuose. Mažos molekulinės masės alkoholiai: etanolis, denatūruotas alkoholis, etilo alkoholis, metanolis, benzilo alkoholis, izopropilo alkoholis, SD alkoholiai pažeidžia odos apsauginį sluoksnį, taip ne tik sausindami ir dirgindami, bet ir neleisdami odai veiksmingai apsisaugoti nuo UV spindulių, laisvųjų radikalų, bakterijų. Dėl šios priežasties ilgainiui yra ardomas kolagenas ir skatinami odos senėjimo procesai, sukeliama apoptozė (ląstelių mirtis) . Taip pat alkoholis dirgina odą, gali sukelti konktaktinį dermatitą. Alkoholis skatina kitų medžiagų patekimą į odą. Dirgina akis. Tyrimai: Kanados mokslininkų tyrimas parodė, kad nedidelės koncentracijos ir/ar ilgas alkoholio naudojimas odai sukelia apoptozę (ląstelių mirtį).

Disodium EDTA – etilendiamino-tetraacetato rūgšties druska.  Dinatrio EDTA yra naudojamas kaip konservantas, chelatorius ir stabilizatorius. Tai gana dažnas ingredientas prausikliuose, nes stiprina putojimą ir prausiamąsias savybes. Ingredientas saugo odą ir plaukus nuo neigiamo kieto vandens poveikio, nes susijungdamas su vandenyje esančiais metalo jonais juos neutralizuoja. Dinatrio EDTA gali būti randamas įvairiose kosmetikos priemonėse: nuo kremų, prausiklių, iki plaukų dažų.  CIR, FDA ir Europos Komisijos Cosing sistemoje, ingredientas įvardinamas kaip saugus naudojimui, nedirginantis ir nesukeliantis alergijų. Tiesa, CIR perspėja, kad ingredientas gali skatinti kitų medžiagų patekimą į odą.

Citric Acid – alfa hridroksi (AHA) tipo rūgštis gaunama iš citrusinių vaisių sulčių. Citrinos rūgštis yra naudojama: įvairiuose kosmetikos gaminiuose, kaip pH reguliuojanti medžiaga. Citrinos rūgštis taip pat gali būti naudojama odą eksfolijuojančiose priemonėse, nes pasižymi keratolitinėmis bei šviesinančiomis savybėmis. Taip pat citrinos rūgštis maskuoja nemalonius kvapus. Citrinos rūgšties poveikis odai ir sveikatai: citrinos rūgšis yra saugi naudojimui, bet didesnės ir pakartotinės dozės gali sukelti dirginimą, sausėjimą (ne tik odos, bet ir plaukų). Taip pat jei citrinos rūgštis naudojama kaip keratolitikas, oda gali tapti jautresnė saulės spinduliams, todėl papildomai reiktų naudoti UV apsaugą. Parfum.

Hexyl Cinnamal – kvepalų ingredientas (EU ribojamas).

DMDM Hydantoin – konservantas – išskiria formaldehidą, potencialus kacerogenas, toksiškas, erzina akis ir plaučius.

Methylchloroisothiazolinone – konservantas – Metilchloroisotiazolinonas – erzina akis, plaučius, sukelia dermatitą.

Methylisothiazolinone – yra konservantas, naudojamas kosmetikos priemonėse. Ši medžiaga yra veiksmingas biocidas, kuris saugo kosmetikos priemones nuo grybelių ir bakterijų. Dažniausiai ji sutinkama šampūnuose ir kremuose nuo saulės bei šlapiose servetėlėse, bet jos galima rasti ir kituose kosmetikos bei higienos produktuose. Tyrimai yra parodę, kad metilisotiazolinonas gali sukelti net Alzheimerį ar veikti neurotoksiškai, bet tik didelėmis dozėmis, todėl šio konservanto naudojimas yra griežtai ribojamas Europos Sąjungoje. Taip pat konservantas dirgina odą ir gali sukelti kontaktinį dermatitą. Anksčiau buvo manoma, kad metilisotiazolinonui gali būti alergiški 1-2 proc. žmonių, bet Didžiosios Britanijos mokslininkai skelbia, kad skaičius yra kur kas didesnis – apie 10 proc. Jautrios ir alergiškos odos savininkams šio ingrediento reikėtų vengti. Metilisotiazolinonas yra pavojingiausias tose priemonėse, kurios yra nenuplaunamos, tokių priemonių reiktų vengti net ir nealergiškiems žmonėms.

Taigi:

Kas, kad atrodo natūraliai – jame ne apynių nuoviras su mielėmis. Deja, bet sudėtis liūdina. SLS yra dažnas ir jo ne tiek bijau, bet sąrašo pabaigoje konservantai nukautuoja ir pateikia verdiktą, kad neverta. Mano plaukams galbūt ir atrodė, kad priemonė tiko ir mažino riebumą, bet kasdiene plaukų priežiūros priemone jos tikrai nepaversiu ir nerekomenduočiau. Taip, ingrientai saugūs ir ribojami EU, bet tai nereiškia, kad geri – o dabar tiek priemonių, kad tikrai galime pasirinkti geresnę alternatyvą. Ir šį sykį kaina vis tik maža, nes priemonė nėra labai verta dėmesio. O gaila, nes efektas visai patiko. Bet su plaukais ne iš karto galime pastebėti žalą, o visokių medžiagų ir alergenų nuolatinio naudojimo padariniai gali pasireikšti jau po laiko. Tad būkime saugūs.

Kondicionierius: 

Balsvas, tokio pat kvapo (man jis patiko ir neįkyrus), gana skystas ir lengvas.

Aš kaukes ar kondicionierius tepu nuo plaukų vidurio iki plaukų galiukų, nes riebioms šaknims tikrai jo nereikia. Todėl nežinau, kaip elgtis su kondicionieriais, kurie skirti riebiems plaukams? Tepti nuo pat šaknų? Taip, tokie, kaip ir šis, nesuriebins taip kaip stipriai maitinantys kondicionieriai, bet vis tik privers plaukus greičiau riebaluotis. O to aš nenoriu.

Tad vis tik šalia sklapo tepdavau labai nedaug.

Kondicionierius pasirodė gana lengvas, bet drėkino neblogai – sausiems plaukams reiktų šiek tiek daugiau drėkinimo ir maitinimo, bet plaukai lengviau išsišukuoja ir žvilga, visas reikiamybes jis atlieka.

O kaip sudėtis?

Aqua – vanduo, Cetearyl Alkohol – cetilo alkoholio ir stearilo alkoholio mišinys, gali būti augalinės arba sintetinės kilmės. Cetearilo alkoholis yra naudojamas kosmetikoje kaip minkštiklis, emulsiklis, emulsijos stabilizavimo medžiaga, drumstiklis ir klampumo reguliavimo medžiaga. Ingredientas sutinkamas įvairiose kūno priežiūros ir dekoratyvinės kosmetikos priemonėse. Gali šiek tiek dirginti jautrią odą, ypač jei naudojamos didelės koncentracijos. Taip pat šiek tiek kemša poras.

Cetyl Alkohol – ilgos grandinės organinis riebusis alkoholis, augalinės ar gyvūninės kilmės. Cetilo alkoholis yra naudojamas: kaip minkštiklis, emulsijos stabilizatorius, drumstiklis, klampumo reguliavimo medžiaga ir putoklis įvairiose kūno priežiūros ir dekoratyvinės kosmetikos priemonėse. Dėl žodžio alkoholis yra maišomas su denatūruotu alkoholiu, nors nėra sausinantis. Poveikis odai ir sveikatai: cetilo alkoholis maitina ir minkština odą bei plaukus, bet gali erzinti jautrią odą bei kimšti poras. Atsargiai siūloma naudoti psoriazės ir rožinės pacientams. Cetilo alkoholis taip pat naudojamas maisto pramonėje.

Mielių ekstraktas, apynių ekstraktas

Propylene Glycol, Alkohol Denat. (aptarti viršuje)

Cetrimonium chloride – konservantas, emulsiklis, antistatikas (EU ribojamas)

Isopropyl Alkohol – mažos molekulinės masės ingredientas, kosmetikoje dažniausiai naudojamas kaip tirpiklis. Izopropilo alkoholis yra naudojamas: įvairiose kosmetikos priemonėse, dažniausiai tonikuose, makiažo valikliuose ir kremuose. Izopropilo alkoholio poveikis odai ir sveikatai: žemos molekulinės masės alkoholiai: etanolis, denatūruotas alkoholis, etilo alkoholis, metanolis, benzilo alkoholis, izopropilo alkoholis, SD alkoholiai pažeidžia odos apsauginį sluoksnį, taip ne tik sausindami ir dirgindami odą, bet ir neleisdami odos veiksmingai apsisaugoti nuo UV spindulių, laisvųjų radikalų, bakterijų. Dėl šios priežasties ilgainiui yra ardomas kolagenas ir skatinami odos senėjimo procesai, sukelia apoptozę (ląstelių mirtis).

Peg 40 Hydrogenated Castor oil drėkiklis, minkštiklis, emulsiklis, PAM, klampumo reguliavimo medžiaga.

Polyquaternium-28 – antistatikas, suformuoja plėvelę, fiksuoja plaukus

Panthenol – Pantenolis, provitaminas B5 – drėkiklis, pasižymi gydomosiomis savybėmis.

Stearalkonium Chloride – antistatikas, PAM, konservantas.

PEG-20 Stearate – PAM, emulsiklis, drėkiklis,

Triethanolamine – yra stiprus šarmas, kosmetikoje naudojamas pH reguliavimui ir taip pat kaip kvepalų ingredientas ir paviršiaus aktyvoji medžiaga. Trietanolaminas yra naudojamas įvairiose kosmetinėse priemonėse, nuo odos priežiūros iki dekoratyvinės kosmetikos, taip pat dantų pastose, šampūnuose ir kvepaluose.: tai odą dirginantis ingredientas, potencialus alergenas, kuris Europos Sąjungoje yra ribojamas,  nenuplaunamose priemonėse koncentracija negali siekti 2,5 proc., jo neleidžiama naudoti sudėtyje su nitrozaminus išskiriančiomis medžiagomis.  Kaip rašoma CIR pranešime, trietanolaminą saugiausia naudoti priemonėse, kurios yra nuplaunamos arba nėra naudojamos dažnai ir ilgą laiką.Parfum.

Hexyl Cinnamal – kvepalų ingredientas (EU ribojamas).

DMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone. 

Reziumė:

Labai gaila, tačiau šių priemonių plaukams Jums nerekomenduoju.
Gal man patiko jų kvapas, konsistencija ir poveikis nenuvylė, nesudirgino, bet to nepakanka. O ir prierašai apie natūralumą ir gamtą dažnai nėra visai teisingi – mielės ir apyniai yra šaunu, bet tiek konservantų ir potencialių dirgiklių – tikrai ne. 


Sudėtis tikrai prasta ir jau geriau naudokite “Margarita” dilgelių ar alaus mielių seriją, kuri geresnė už šią, o efektu ir pojūčiu labai panaši, kaip ir nesikandžiojančia kaina. 

Deja, kartais pigios priemonės iš tiesų būna prastos. Taip nutinka ne visada, bet pasitaiko. Aišku, gaila mažiau, nei rasti tokią sudėtį po brangiu kremu – o ir su nuplaunamomis priemonėmis, o dar plaukams – nereikia reaguoti su išgąsčiu ar mesti į šoną, bet vis tik tikrai galima rasti daug geresnių priemonių. Tad šias pabaigiau ir “viso gero”.

Be to, yra tokia pati serija ir sausiems plaukas (su kiaušinių tryniais), su medumi ir pieno baltymais, slenkantiems plaukams su rozmarinais – veiklieji ekstraktai gal skirsys, gal kokių drėkiklių dar bus, bet netikiu, kad sudėtis, deja, bus geresnė.

Vertinimas 5/10 

@grozio_drakonas
https://www.instagram.com/grozio_drakonas/

FB: https://www.facebook.com/neisvaizdusdrakonas/

@dominykanav
https://www.instagram.com/dominykanav/

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.